Przejdź do głównej zawartości

Tarta serowa z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami żytnimi

Kocham owoce sezonowe. Choć dzisiaj zaprezentuję wam nieco odmienną wersję sernika. Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym i dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej córce, która przez ponad dwa tygodnie przebywała  z dziadkami na Mazurach, a przy okazji jest miłośniczką wszelkich owoców, zwłaszcza jagodowych. Oczywiście pozwoliłam zjeść jej dwa kawałki, bo bardzo jej zasmakował. Czego się nie robi z tęsknoty za własną pociechom. Uwielbiam być obdarzana tym jej beztroskim uśmiechem, gdy wydłubuje największe borówki z ciasta. 
Sam  sernik ma piękną naturalną jasnofioletową barwę, która doskonale uzupełnia złoty wierzch. Miłe dla oka, i dla podniebienia... Kocham takie kontrasty. Zapraszam do tej niebiańskiej podróży...









Składniki : 
Na kruchy spód : 
160 g mąki pszennej typ 650 
100 g margaryny Palma (spółki Bilemar)
2 żółtka 
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
20 g cukru kryształ 
szczypta soli

Masa serowa : 
500 g twarogu trzykrotnie mielonego 
100 g cukru 
80 g pełnego mleka w proszku 
2 białka + 1 całe duże jajko 
3 łyżki płatków owsianych 
100 g miękkiej margaryny Palma (spółki Bielmar)
1 opakowanie malinowego budyniu (40 g )
100 g śmietanki kremówki 36% 
3 łyżki stołowe soku z cytryny 
 100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej 



Na wierzch: 
25 g borówki amerykańskiej 
garść płatków żytnich 
60 g białej czekolady 
1 łyżka karmelu 

Wykonanie : 
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej !
1. Składnik na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę do tarty o średnicy 25 cm lekko natłuszczamy, po czym wałkujemy ciasto i wylepiamy starannie brzegi oraz dno. Ponownie schładzamy przez 30 minut. 
2. Przygotowujemy masę serową. Ser. cukier oraz jajka ucieramy chwilę mikserem dodając partiami miękką margarynę. Borówki blendujemy na gładką masę i dodajemy ją do sera.  Kolejno mieszamy  z śmietanką oraz sokiem z cytryny. Budyń przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane, 
3.  Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Masę serową wylewamy na schłodzony spód wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. By wierzch zbytnio się niespiekł  należy po 30 minutach przykryć go papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki , lecz nie wyjmujemy wypieku. Pozostawiamy do ostudzenia. 
4. Czekoladę roztopić i zrobić keksy na całej powierzchni. Pozostałe borówki wbić w ciasto i polać sosem karmelowym na koniec udekorować płatkami żytnimi. 
5. Sernik schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej przez całą noc. 


Komentarze

  1. Czesto robie tarte, ale w zupelnie uproszczonej wersji. Byc moze skusze sie o pare dodatkowych skladnikow, ktore i Ty uzylas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam tarty ale po Twoim przepisie chyba czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się! Tarta wygląda niebiańsko, borówki i biała czekolada to idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Coś jest w tym połączeniu... taka idealna para.

      Usuń
  4. Musi być pyszna, uwielbiam borówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że jest pyszna i dość oryginalna w smaku dzięki dodatkom i nie tylko. Ja też lubię borówki.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj i ja korzystam z masła, którego jestem ogromną zwolenniczką. Niemniej z braku tego składnika w lodówce posłużyłam się margaryną, która równie dobrze spełnia swoją rolę.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja również, choć osobiście wolę jagody leśne.

      Usuń
  7. Wyglada pysznie, musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie! Akurat szukam nowych pomysłów na serniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam skorzystać z przepisu... idealny na każdą okazję.

      Usuń
  9. Nie przypominam sobie, abym kiedyś jadła taką tartę, dlatego chętnie wykorzystam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda kusząco, ciekawie jak ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam spróbować smak jest doskonały.

      Usuń
  11. Wow !;D wygląda cudownie,podziel się !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym się podzieliła ale już nic nie zostało. xD

      Usuń
  12. Wow.!! Nie robiłam takiej tarty, ale Twoja wersja wygląda obłędnie. Smakuje zapewne wybornie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś smaka a ja tak lubię serniki :-)
    Wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, to mój "konik" jeśli chodzi o słodkie wypieki.

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Ja również, a szczególnie że można je robić w wersji na słodko i na słono. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Przerażają mnie przepisy dłuższe niż na kilka linijek - lenistwo 😀 ale ten wypróbuję w długi weekend, tarta wydaje się idealnym pomysłem na czerwcowe popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest idealna di kawy bądź herbaty. Przepis tylko tak wygląda.

      Usuń
  16. Jejku, wygląda mega apetycznie! Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda super, choć nie przekonuje mnie margaryna :( zdecydowanie omijam produkty sztuczne

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie połączenia smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubie desery z wykorzystaniem dobrego sera, ale musi być delikatny i puszysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta właśnie taka jest i do tego mega aromatyczna.

      Usuń
  20. Uwielbiam tary. Mogłabym jej jeść codziennie. Z przepisu na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam tarty i owoce. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. zapowida się przepysznie,
    nigdy takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam borówki, a tarty borówkowej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Trzeba to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. ZachęcajĄce, kuszące ciasto, zdjęcia wyszły na tyle profesjonalnie na ile moŻna by skusiĆ najwybredniejszego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo oryginalny przepis, kolor rzeczywiście nietypowy. Tyle wariacji na temat sernika zdarzało mi się już jeść, ale wciąż znajduję przepisy, które potrafią mnie pozytywnie zaskoczyć. Aż przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawe połączenie smaków!
    Powiększ trochę zdjęcia:]

    OdpowiedzUsuń
  27. ale pyszności, muszę koniecznie upiec

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Waniliowy sernik z kruszonką

To ciasto które dzisiaj wam zaprezentuje zna chyba każdy. Sernik z kruszonką, słodki z wyraźną nutą wanilii na kruchym spodzie i z kruszonką maślaną. Smak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca. Składniki na kruche ciasto: 220 g  mąki pszennej 120 g  cukru 100 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka  30 g kakao Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 jajek 100 g masła 1 laska wanilii  szczypta soli Na kruszonkę :  Składniki: 150 g mąki pszennej  100 g cukru  100 g masła  Wykonanie:  Ciasto kruche 1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest...

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Babka Migdałowo - kokosowa

Niebawem Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki z nutką zdrowych dodatków. Ciasto jest pełne smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością na wielkanocnym stole. Zatem zapraszam do degustacji :). Składniki : 200 g masła 180 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka (duże) 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%/ 18 % 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 3 łyżki wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​/ 1 mały aromat migdałowy  Do dekoracji :  Garść migdałów w płatkach  Suszone morele Na lukier :  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  4 łyżki cukru pudru Wy...

HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe

W ramach prowadzonej kampanii uświadamiającej o roli cukrów prostych w naszym życiu postanowiłam przedstawić wam ciastka, które zachwycą was nie tylko wizualnie ale i smakowo. Ten przepis w szczególności polecam wszystkim zapracowanym mamom, które dbają o żywienie swoich pociech i nie ograniczają im słodyczy do zera. Oczywiście wszystko z umiarem. Chcecie więcej informacji na temat cukru i jego roli w naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla i wręcz podkreśla naturalne aromaty.   Mamy lato- lato to czas świeżych owoców. Za chwilę pojawią się moj...

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukierni...

Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free)

Jak już zapewne wiecie jestem fanką wszystkiego co związane jest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.  ...

Fit Baranek -Błyskawiczny jogurotowiec z musem brzoskwiniowym (ciasto 3 -składnikowe)

Święta, święta i już po... A ja wracam po ponad miesięcznej przerwie do was. Sporo się u mnie ostatnio działo i niestety odbiło się to na blogowaniu. Marzec był pierwszym moim miesiącem bez wpisu od początku przygody z blogowaniem, i nie jestem z tego powodu zachwycona. Praca i domowe obowiązki, zaledwie 3 dni wolnego spowodowały moją nie obecność.  Teraz łapię trochę oddechu i wracam do was z nową dozą pomysłów. Na początek coś mega łatwego, bez pieczenia, i w zupełności nieskomplikowanego. Ciasto w wersji fit, bez cukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto  o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą blanszowanych płatków migdałowych. Pycha.  Składniki :  200 g brzoskwiń z puszki   3 kryształowe galaretki od dr. Oetkera 300 g jogurtu gęstego typu greckiego Dodatkowo na  dekorację baranka: ...

Łączna liczba wyświetleń

688,137