Wiosna w pełni i niebawem lato rozgości się na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ponownie rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam.
Składniki :
Na biszkopt:
3 jajka (L)
80 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na poncz :
pół szklanki mocnej herbaty
Na masę rabarbarową :
800 g rabarbaru
110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego)
2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
20 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
175 ml zimnej wody
Na masę śmietanową ;
330 g śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody
Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć
Dodatkowo:
3-5 sztuk maślanych herbatników
świeża mięta do przybrania
Wykonanie :
1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni i zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.'
2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić.
3. Przygotowujemy biszkopt : Jajka starannie oddzielamy. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy otrzymamy sztywną pianę pojedynczo dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę oraz skrobię ziemniaczaną, Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Forma o wym. 33 x 20 cm ). Biszkopt pieczemy w 170 st C przez 20 minut, do suchego patyczka.
4. Upieczony biszkopt studzimy i nasączmy ponczem z mocnej herbaty.
5. Wylewamy tężejącą masę rabarbarową.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do śmietany, Wsypujemy proszek waniliowy i mieszamy. Wykładamy na stężałą masę. Schładzamy, Na koniec posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe.
super ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńSzkoda,że jestem na diecie, bo wygląda pysznie.:)
OdpowiedzUsuńMały kawałek na pewno by nie zaszkodził. Pozdrawiam.
UsuńSwego czasu piekłam całe mnóstwo różnego rodzaju owocowych kostek, ale z rabarbarem chyba nigdy! Pora to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej zachęcam bo ciasto jest smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam.
UsuńTakie wypieki omijam szrokiem lukiem bo za duzo w nich cukru. Natomiast rabarbar uwielbiam.Piekne wspomnienia zapachowe z dziecinstwa.
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar i wszystkie ciasta z nim!
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTakiej karpatki jeszcze nie robiłam, jedynie taką standardową:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ��
OdpowiedzUsuń