poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Deser Black&White, czyli podwójnie czekoladowo - nugatowy mus.

Yum Kochacie czekoladę???... Przepis który dzisiaj chciałabym zaproponować zadowoli największego łasucha. W przepisie wykorzystuję czekoladę gorzką, białą oraz solidną porcję orzechów. Mus jest lekki, puszysty i smakuje obłędnie. Deser nie jest skomplikowany w wykonaniu przy czy nie ustępuje niczym tym deserom, których przygotowanie ciągnie się godzinami... Serdecznie polecam. 





Składniki: 

500 ml śmietany kremówki 
100 g orzechów laskowych
15 g orzechów brazylijskich
100 g czekolady gorzkiej 70 %
70 g białej czekolady 
2 łyżki ekstraktu waniliowego
100 ml likieru czekoladowego 

Wykonanie: 

1.     Orzechy laskowe uprażyć w 180 st C przez 8-10 minut. W ten sposób pozbędziemy się skórki, która ma gorzki posmak, Orzechy brazylijskie ścieramy  na tarce o drobnych oczkach. 
2. Czekolady siekamy na drobne kawałki Obie czekolady( każdą osobno )
 rozpuszczamy w kąpieli wodnej:
 Do rondelka nalewamy wodę, którą doprowadzamy do wrzenia. Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszystkie kawałki się roztopią. Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody. Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła. 

3. Śmietanę dzielimy :na ciemną masę odkładamy 300 ml, na białą 200 ml i  ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną.

4.Do ciemnej masy czekoladowej dodajemy likier oraz uprażone orzechy laskowe. Do jasnej dodajemy ekstrakt waniliowy oraz  starte orzechy brazylijskie.
Delikatnie mieszamy dodatkowo napowietrzając masę. Przekładamy do pucharków
5. Wierzch możemy przyozdobić polewą z likieru czekoladowego lub roztopioną czekoladą. 

 Schładzamy przed podaniem  min.30 min.

1 komentarz: