Yum
Niedawno zostałam uziemiona i nie mogę nic upiec, pokrętło funkcji piekarnika kompletnie się zużyło i nadaje się tylko do wymiany . Pomimo, że mój "Pan złota rączka" próbował jeszcze zreanimować mój piekarnik, to jednak musiałam się z nim rozstać na jakiś czas. Od tego czasu tworzę bez pieczenia i wzięło mnie na desery w pucharkach. Dzisiaj w roli głównej gruszki, które bez problemu można dostać w każdym markecie oraz włoska nuta czyli ricotta.Całość dopełnia dodatek smacznych orzechów włoskich. Deser ma postać przekładańca. Gruszki skąpane w bursztynowym karmelu doskonale łączą się z serkiem i orzechami, dając niesamowite doznanie dla kubków smakowych.
Składniki na ok 4 porcje:
4 jędrne twarde gruszki (ok 500 g)
200 g serka ricotta
50 g orzechów włoskich
sok z połowy cytryny
ok 100 g okrągłych biszkoptów
2 łyżki ekstraktu waniliowego
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cynamonu
4-5 szt goździków
ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego
4 łyżki wody
250 g serka mascarpone
Wykonanie:
1. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę ok. 2 cm. Do rondla lub na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy!!. Zmniejszamy ogień i do gotującego się karmelu wrzucamy gruszki.
2. Gruszki w karmelu przyprawiamy cynamonem i dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz goździki całość gotujemy pod przykryciem ok 5 minut, co chwilę mieszając i pilnując by mieszanka nie przywarła do dna.
4. Gdy gruszki zmiękną i puszczą sok całość redukujemy, gotując następne 5 minut bez przykrycia, często mieszając (gruszki powinny być ugotowane al dente i nie mogą się rozpadać).
5. Pod koniec wlewamy śmietankę i mieszamy dokładnie sos karmelowy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia,
6. Kruszymy biszkopty i siekamy orzechy włoskie. Na dnie pucharków wykładamy warstwę biszkoptów i polewamy sosem karmelowym, następnie wykładamy gruszki. Gruszki przykrywamy warstwą ricotty, i posypujemy orzechami. Proces powtarzamy do wyczerpania składników.
7. Wierzch dekorujemy ubitym serkiem mascarpone i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz