Przejdź do głównej zawartości

Ladoo ,czyli indyjskie słodkie kulki z ciecierzycy z kardamonem i solonymi pistacjami (Gluten free)

Dzisiaj zabieram was w daleką podróż... Gdzie się wybieramy? Do Indii, kraju pachnącym milionem różnych przypraw. Jakiś czas temu moja teściowa przeżywała renesans miłości do bollywoodzkich produkcji filmowych. Tak bardzo się wkręciła, że nawet zachciało się jej rozpocząć kulinarną podróż w tamte strony. Gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia przygotowała właśnie przysmak, który mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Ladoo czyt. Ladu, to coś na kształt bajaderek, i innych kulek mocy. Deser przygotowany jest w banalny sposób, bo całość przygotujecie na jednej patelni. W tradycyjnym przepisie do przygotowania używane są : Mąka z ciecierzycy lokalnie nazywana Besan , klarowane masło Ghee, które u mnie zastąpiła margaryna Palma. Prócz tego cukier puder ( z cukru trzcinowego), spora ilość kardamonu i kruszone orzechy pistacjowe. Nawet najwięksi sceptycy pokochają deser, który jest niezwykle aromatyczny, słodki i bardzo egzotyczny. Polecam. I dziękuję też mojej teściowej Izie za to odkrycie. Właśnie jej dedykuję dzisiejszy wpis. A was moi drodzy zachęcam do lektury.









Składniki na ok. 10-12 sztuk: 

80 g masła klarowanego ghee (lub margaryny Palma spółki Bielmar) 
125 g mąki z ciecierzycy
120 g cukru pudru trzcinowego 
1 łyżeczka mielonego kardamonu 
25 g orzechów pistacjowych najlepiej lekko solonych 

Wykonanie : 
1. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i zlewamy przez sitko. Wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Gdy tłuszcz się nagrzeje wsypujemy mąkę i stale mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i mieszamy do momentu aż całość nabierze intensywnego zapachu orzechowego i zacznie się zagęszczać.  Od tego momentu mieszamy intensywnie ok 2 minut aż mąka lekko zmieni barwę na lekko złoty kolor. 
2. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz przyprawiamy kardamonem. Mieszamy z połączenia się składników.Ponownie podgrzewamy przez 1 minutkę na najmniejszym ogniu. Cukier nie może nam się skarmelizować, gdyż kulki będą twarde. 
3. Wsypujemy siekane pistacje  i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut do przestudzenia. Po tym czasie małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy ręcznie małe i zgrabne kulki. Gotowe/ 

Smacznego. 


Komentarze

  1. Wygląda pysznie. 😊 Kochana mogłabyś zaprezentować przepisy dla diabetyków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie prosty przepis :) Super pomysł na deserek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Równie dobrze smakuje z mlekiem lub zwykłą czarną herbatą.

      Usuń
  3. Pycha <3 i jakie proste w przygotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt to jeden z tych deserów które łatwo i błyskawicznie się przygotowuje

      Usuń
  4. Musze koniecznie wypróbować, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybki przepis :) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Niewiele składników ,ale efekt musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto, szybko i smacznie. Takie przepisy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie. to podsumowałaś. Ja też lubię takie przepisy

      Usuń
  8. Ciecierzycę bardzo lubię, ale z mąki z ciecierzycy nie robiłam jeszcze nic. Chyba pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłas smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy wcześniej nie słyszałam o Ladoo, a Uwielbiam kulinarne podróże! Czas przygotować takie kulki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz orientalne smaki to gorąco zachęcam do spróbowania.

      Usuń
  11. Uwiebiam indyjkie jedzenie. Te kulki wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia Indyjska to druga moja ulubiona kuchnia zaraz po Meksykańskiej.

      Usuń
  12. Uwielbiam kuchnie indyjska ale jakoś desery mnie średnio przekonują. Może twój zmieni mi to myślenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas by przekonać się o tym że to błędne myślenie. jeśli lubisz ten rodzaj kuchni koniecznie spróbuj przepisu.

      Usuń
  13. Z chęcią bym tego cuda spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis :) Zapisuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis, nie znam takich ciastek. Choć margarynę wolę zamienić na maslo lub olej kokosowy - dużo smaczniej i zdrowiej. 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam masło którego używa się w oryginalnej recepturze zgodnie z tym co napisałam tytułem wstępu.

      Usuń
  16. Nie słyszałam o takim deserze, ale może kiedyś wypróbuję w wersji bez margaryny, tak jak Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ja sama niemal zawsze używam masła klarowanego tak jak napisałam w opisie. Prawdę mówiąc zrobiłam to z potrzeby ulokowania produktu. Przepis bierze udział w konkursie. Ale mimo wszystko dziękuję.

      Usuń
  17. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym przysmaku, chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Joanna Stołowicz16 czerwca 2018 09:43

    Nieźle to brzmi :) już czuję ten kardamon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kardamon spełnia tutaj bardzo ważną funkcję i cudownie komponuje się z orzechowym aromatem cieciorki

      Usuń
  19. Oj ciecierzyca to chodzi za mną od paru dobrych dni. Ten przepis mnie przekona na pewno takiego zdrowego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zdrowe ono zbytnio nie jest bo to przecież słodki deser i z dużą dozą masła ale niemniej bardzo go polecam bo jest miłą odmianą dla naszych lokalnych smakołyków.

      Usuń
  20. Uwielbiam indyjską kuchnie. Pierwszy raz próbowałem na Woodstocku, mają bardzo wyrazistą kuchnie, albo to się kocha albo nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się nie zgodzić, ja należę do zwolenników tej kuchni, bo kocham dobrze doprawione dania.

      Usuń
  21. No proszę bardzo szybki i fajny przepis. Koniecznie muszę wypróbować, no może żonie podrzucę, jej lepiej takie rzeczy wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam nie jest specjalnie skomplikowany jeśli się trzyma receptury, a smak jest wart starań.

      Usuń
  22. Rzeczywiście przepis jest bardzo prosty. Chętnie go wypróbuje u mnie w rodzinie, ale oczywiście jak zawsze nie będę mówić co to jest i z czego zrobione zanim sami nie spróbują :D Ciekawe czy ktoś na to wpadnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonała koncepcja na zaskoczenie bliskich. Będę zaszczycona jeśli się uda.

      Usuń
  23. Uwielbiam pastę do chleba z ciecierzycy, więc ciasteczka muszą być przepyszne. Dodane do zakładki jako do sprawdzenia;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń