Przejdź do głównej zawartości

Ladoo ,czyli indyjskie słodkie kulki z ciecierzycy z kardamonem i solonymi pistacjami (Gluten free)

Dzisiaj zabieram was w daleką podróż... Gdzie się wybieramy? Do Indii, kraju pachnącym milionem różnych przypraw. Jakiś czas temu moja teściowa przeżywała renesans miłości do bollywoodzkich produkcji filmowych. Tak bardzo się wkręciła, że nawet zachciało się jej rozpocząć kulinarną podróż w tamte strony. Gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia przygotowała właśnie przysmak, który mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Ladoo czyt. Ladu, to coś na kształt bajaderek, i innych kulek mocy. Deser przygotowany jest w banalny sposób, bo całość przygotujecie na jednej patelni. W tradycyjnym przepisie do przygotowania używane są : Mąka z ciecierzycy lokalnie nazywana Besan , klarowane masło Ghee, które u mnie zastąpiła margaryna Palma. Prócz tego cukier puder ( z cukru trzcinowego), spora ilość kardamonu i kruszone orzechy pistacjowe. Nawet najwięksi sceptycy pokochają deser, który jest niezwykle aromatyczny, słodki i bardzo egzotyczny. Polecam. I dziękuję też mojej teściowej Izie za to odkrycie. Właśnie jej dedykuję dzisiejszy wpis. A was moi drodzy zachęcam do lektury.









Składniki na ok. 10-12 sztuk: 

80 g masła klarowanego ghee (lub margaryny Palma spółki Bielmar) 
125 g mąki z ciecierzycy
120 g cukru pudru trzcinowego 
1 łyżeczka mielonego kardamonu 
25 g orzechów pistacjowych najlepiej lekko solonych 

Wykonanie : 
1. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i zlewamy przez sitko. Wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Gdy tłuszcz się nagrzeje wsypujemy mąkę i stale mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i mieszamy do momentu aż całość nabierze intensywnego zapachu orzechowego i zacznie się zagęszczać.  Od tego momentu mieszamy intensywnie ok 2 minut aż mąka lekko zmieni barwę na lekko złoty kolor. 
2. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz przyprawiamy kardamonem. Mieszamy z połączenia się składników.Ponownie podgrzewamy przez 1 minutkę na najmniejszym ogniu. Cukier nie może nam się skarmelizować, gdyż kulki będą twarde. 
3. Wsypujemy siekane pistacje  i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut do przestudzenia. Po tym czasie małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy ręcznie małe i zgrabne kulki. Gotowe/ 

Smacznego. 


Komentarze

  1. Wygląda pysznie. 😊 Kochana mogłabyś zaprezentować przepisy dla diabetyków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie prosty przepis :) Super pomysł na deserek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Równie dobrze smakuje z mlekiem lub zwykłą czarną herbatą.

      Usuń
  3. Pycha <3 i jakie proste w przygotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt to jeden z tych deserów które łatwo i błyskawicznie się przygotowuje

      Usuń
  4. Musze koniecznie wypróbować, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybki przepis :) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Niewiele składników ,ale efekt musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto, szybko i smacznie. Takie przepisy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie. to podsumowałaś. Ja też lubię takie przepisy

      Usuń
  8. Ciecierzycę bardzo lubię, ale z mąki z ciecierzycy nie robiłam jeszcze nic. Chyba pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłas smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy wcześniej nie słyszałam o Ladoo, a Uwielbiam kulinarne podróże! Czas przygotować takie kulki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz orientalne smaki to gorąco zachęcam do spróbowania.

      Usuń
  11. Uwiebiam indyjkie jedzenie. Te kulki wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia Indyjska to druga moja ulubiona kuchnia zaraz po Meksykańskiej.

      Usuń
  12. Uwielbiam kuchnie indyjska ale jakoś desery mnie średnio przekonują. Może twój zmieni mi to myślenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas by przekonać się o tym że to błędne myślenie. jeśli lubisz ten rodzaj kuchni koniecznie spróbuj przepisu.

      Usuń
  13. Z chęcią bym tego cuda spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis :) Zapisuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis, nie znam takich ciastek. Choć margarynę wolę zamienić na maslo lub olej kokosowy - dużo smaczniej i zdrowiej. 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam masło którego używa się w oryginalnej recepturze zgodnie z tym co napisałam tytułem wstępu.

      Usuń
  16. Nie słyszałam o takim deserze, ale może kiedyś wypróbuję w wersji bez margaryny, tak jak Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ja sama niemal zawsze używam masła klarowanego tak jak napisałam w opisie. Prawdę mówiąc zrobiłam to z potrzeby ulokowania produktu. Przepis bierze udział w konkursie. Ale mimo wszystko dziękuję.

      Usuń
  17. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym przysmaku, chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Joanna Stołowicz16 czerwca 2018 09:43

    Nieźle to brzmi :) już czuję ten kardamon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kardamon spełnia tutaj bardzo ważną funkcję i cudownie komponuje się z orzechowym aromatem cieciorki

      Usuń
  19. Oj ciecierzyca to chodzi za mną od paru dobrych dni. Ten przepis mnie przekona na pewno takiego zdrowego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zdrowe ono zbytnio nie jest bo to przecież słodki deser i z dużą dozą masła ale niemniej bardzo go polecam bo jest miłą odmianą dla naszych lokalnych smakołyków.

      Usuń
  20. Uwielbiam indyjską kuchnie. Pierwszy raz próbowałem na Woodstocku, mają bardzo wyrazistą kuchnie, albo to się kocha albo nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się nie zgodzić, ja należę do zwolenników tej kuchni, bo kocham dobrze doprawione dania.

      Usuń
  21. No proszę bardzo szybki i fajny przepis. Koniecznie muszę wypróbować, no może żonie podrzucę, jej lepiej takie rzeczy wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam nie jest specjalnie skomplikowany jeśli się trzyma receptury, a smak jest wart starań.

      Usuń
  22. Rzeczywiście przepis jest bardzo prosty. Chętnie go wypróbuje u mnie w rodzinie, ale oczywiście jak zawsze nie będę mówić co to jest i z czego zrobione zanim sami nie spróbują :D Ciekawe czy ktoś na to wpadnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonała koncepcja na zaskoczenie bliskich. Będę zaszczycona jeśli się uda.

      Usuń
  23. Uwielbiam pastę do chleba z ciecierzycy, więc ciasteczka muszą być przepyszne. Dodane do zakładki jako do sprawdzenia;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Lody morelowe (bez maszynki i jajek)

Moi drodzy obiecałam wam, że na blogu będzie dużo przepisów na lody. Dotrzymując słowa dzisiaj kolejny przepis. Mamy sezon na przeróżne owoce, w tym również moje kochane morele, które plasują się u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca i dostępu do zamrażalnika zrobiłabym ich więcej. Co wyróżnia lody spośród innych tych sklepowych ?  mało składników  zero białego cukru i innych słodzików  naturalny skład  kremowa i puszysta konsystencja  wyraźny i oryginalny smak świeżych owoców Zachęceni?  To polecam sięgnąć po świeże morele, póki jeszcze jest na nie sezon i zrobić takie lody w domu. Zapewniam będziecie zachwyceni efektem a zwłaszcza ich smakiem....

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Śliwki w korzennym syropie, czyli lato zamknięte w słoiku.

Yum Doceniając obfity plon mojej przydomowej śliwki, która w tym roku naprawdę miała tyle owoców, że aż żal ich nie wykorzystać postanowiłam trochę zaszaleć i po raz pierwszy zrobić nie konfiturę, a śliwki w syropie. Przepis prosty, a same śliwki w towarzystwie korzennych przypraw oraz skórki pomarańczowej bardzo dobrze się prezentują. Nic dodać nic ująć, zima mi nie straszna. Jeśli jeszcze nie wiecie jak wykorzystać śliwki, a w waszych spiżarniach macie już powidła lub śliwkowe konfitury, to ten przepis na pewno się sprawdzi. Zapraszam i gorąco polecam póki na świeże owoce jest czas!. Składniki: przepis na 1 kg: 1 kg śliwek 1 kg cukru sok z połowy dużej cytryny 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 5 szt. goździków  0,5 szt anyżu  skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy Wykonanie:  1. Śliwki myjemy i drylujemy usuwając pestki. Połówki przekładamy od razu do miski i wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Tak przygo...

Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free)

Drodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie ciepłego bochenka zamkniecie w ok. 3,5 godzinach.  Polecam jak zwykle wszystkim.  Składniki na 1 duży bochenek :  500 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki lnianej (jeśli n...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukierni...

Niebiański sernik budyniowy z borówkami amerykańskimi

Dawno nie wrzucałam żadnego przepisu na sernik, więc dzisiaj zapodam wam przepis, który zapewni wam pełną satysfakcję smaku. Cóż dobry sernik wymaga jednak kalorii w swym składzie, więc jeśli aktualnie jesteście na diecie, to będziecie mieli co spalać. Sernik, jest tak delikatny, puszysty i wilgotny, że z całą pewnością trudno będzie wam się od niego oderwać. Nieskromnie dodam, że wśród wszystkich dotychczasowych serników ten jest zdecydowanie najlepszy. Szczególnie polecałabym przygotować ten wypiek na jakąkolwiek rodzinną uroczystość, bo jest bardzo uniwersalny i możecie zestawić go z dowolnymi owocami. Zachęcam was do spróbowania, bo jestem przekonana, że gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli więcej. Składniki:  500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g mascarpone 4 jajka duże 170 g masła 160 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 80 g budyniu śmietankowego Wykonanie:  1. Ser mielimy a ...

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi...

Muffinki z białą czekoladą, kremem mlecznym i gorzkimi guziczkami

Babeczki, weekend i czas spędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki z kremem. Przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuję, bo zawsze jest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne, miękkie i aromatyczne. Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o dietę, ale sami przyznacie, że są urocze. Jeśli chodzi o ciasto to nie ma w nim nic skomplikowanego, i nawet największy amator w pieczeniu powinien sobie z nim poradzić. Dodatek większych kawałków białej czekolady nadaje ciekawej faktury i  oczywiście smaku. Dwa słowa o kremie. To taki krem, ciężkiego kalibru, dlaczego?... Masło, mascarpone, mleko w proszku, wanilia,cukier puder i odrobina żelatyny. Całość zakrawa na małe bombki kaloryczne, ale czego się nie robi dla ukochanych osób. A u mnie takie ciasta mają wzięcie....

Łączna liczba wyświetleń

709,419