Jest karnawał, a ja dzisiaj zapodam wam ekstra przepis doskonale sprawdzający się na wystawne przyjęcia. Eksperyment, który się opłacił i gdybym miała w ostatnim czasie więcej wolnych chwil z pewnością jeszcze bym go podrasowała. Póki co z pewnością poleciłabym ten przepis każdemu, kto poszukuje czegoś oryginalnego i jednocześnie bardzo efektownego. Całość nie jest wcale skomplikowana, ale trochę czasochłonna. W dużym skrócie jest to zrobienie i przestudzenie farszu, przygotowanie mięsa a także pieczenie ciasta, które jest tutaj kluczowym elementem. Z racji tej, że ciasto jest wykonane na bazie dużej ilości sera, majonezu i jajek nie wymaga doprawiania solą. Jaki ser polecam? Radamer, gouda lub królewski. U mnie była to mieszanka tych dwóch pierwszych, ponieważ jestem wielką fanką radamera. Ważne jest również to by farsz nie był zbyt wodnisty a mięso porządnie rozklepane. Zatem do dzieła.
Składniki
ciasto serowo - majonezowe:
3 jaja (L)
300 gramów sera żółtego po 150 g Goudy i Radamera
1/4 szklanki gęstego majonezu ( użyłam z gęstego Splendido)
szczypta soli
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Farsz :
400 gramów pieczarek
1 duża cebula
1 jajko (M)
2 czubate łyżki bułki tartej
2 ząbki
1 łyżka posikanej natki pietruszki
czarny pieprz
1 łyżka ciemnego sosu sojowego / magi
1 łyżka czerwonej słodkie papryki w proszku
dodatkowo:
2 duże filety drobiowe( około 650 gramów)
1 łyżka przyprawy do Złocistego kurczaka Kamis
2 łyżki oleju rzepakowego do wysmarowania papieru do pieczenia
Wykonanie :
1. Przygotowujemy farsz : Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, i smażymy gdy puszczą sok, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy pieprzem i papryką i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym, lub Magi . Farsz studzimy w osobnej misce . Po wystudzeniu wbijamy jajo i wsypujemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie. Farsz ma być dość zwarty
2. Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż tak, by powstały nam cienkie i płaskie kawałki mięsa, cienko je rozbijamy, przyprawiamy wmasowując dłońmi przyprawę do kurczaka z obu stron, odstawiamy do lodówki.
3W tym czasie przygotowujemy ciasto. Ser (oba rodzaje) ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w malakserze.Jaja rozkłócamy widelcem, dodajemy majonez, mieszamy trzepaczką uważając by jajka zanadto się nie spieniły. Masę łączymy z serem i przyprawiamy dokładnie mieszamy.
4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który cienko smarujemy olejem.Najlepiej użyć w tym celu silikonowego pędzelka.
Masę majonezowo - serową rozprowadzamy równomiernie cienką równą warstwą po papierze. Najlepiej rozprowadza się ją za pomosą silikonowej szpatułki, gdyż masa do niej nie przywiera i ładnie się rozprowadza.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy ciasto na i pieczemy około 25 minut ( funkcja góra - dół), ma nabrać ładnego złocistego koloru.
5.Zaraz po wyjęciu z pieca delikatnie odrywamy papier od ciasta.
Kładziemy je na blacie i jego powierzchni układamy przyprawione mięso pozostawiając ok 2 cm zapas od spodu. Filety mają do siebie przylegać i nie tworzyć przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami.Potem zawijamy roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 35 - 40 minut.Papier po końcowym upieczeniu rolady odrywamy wtedy kiedy ma ona już temperaturę pokojową.
Po ostudzeniu kroimy na plastry.
Wygląda smaczne.
OdpowiedzUsuńJeszcze tylko dwa tygodnie karnawału, więc warto przygotować coś specjalnego:)
OdpowiedzUsuńod stycznia postanowiłam jeść nieco delikatniej, mój żołądek domagał się tego po Świętach (hihi)
OdpowiedzUsuńWpis podrzucę kuzynce, która nie umie żyć bez majonezu ;)
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTeż mam ten przepis od kuzynki .pychotka ,akuat niedawno wrzuciłam na blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuńapetyczna
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest atrakcją dla miłośników wytrawnych rolad.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe rozwiązanie z taką roladą na słono i na pewno robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smacznie :) Podkradam przepis :*
OdpowiedzUsuń:) wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńNonono ciekawy przepis, skusilabym sie :-)
OdpowiedzUsuńWyglada imponująco �� musi być pyszna
OdpowiedzUsuńPyszne, pozdrawiam. Z kuchni do kuchni ��
OdpowiedzUsuńMozna mrozic tą roladę?
OdpowiedzUsuńW sumie można ale nie wiem czy będzie trzymała konsystencję po rozmrożeniu, no i bałabym się o smak bo ciasto jest nietypowe.
Usuń