Witam Was moi drodzy w Nowym roku. Trochę późno piszę pierwszego posta, ale jakoś ostatnio nie miałam natchnienia do pisania, a jeszcze większą zmorą jest brak dobrego oświetlenia do zdjęć. Nadrabiam jednak powoli zaległości i myślę, że z dużą dozą optymizmu i z głową pełną pomysłów będę prezentować wam moje pomysły.
Zaczniemy od prostego wypieku, ale z pewnością nie nudnego. Chlebek drożdżowy z mlekiem zamiast wody i z dodatkowym akcentem w postaci farszu. Farsz iście resztkowy. Po mojej urodzinowej imprezie zostało mnóstwo napoczętych produktów, a że nie cierpię marnotrawstwa, to też wpadłam na pomysł wykorzystania kilku z nich do mojego farszu. Farsz prosty : Feta, czosnek i zielona papryka odrobina tymianku, pieprzu i gotowe. Receptura na ciasto też nie jest jakoś super skomplikowana. Zatem do dzieła.
Zaczniemy od prostego wypieku, ale z pewnością nie nudnego. Chlebek drożdżowy z mlekiem zamiast wody i z dodatkowym akcentem w postaci farszu. Farsz iście resztkowy. Po mojej urodzinowej imprezie zostało mnóstwo napoczętych produktów, a że nie cierpię marnotrawstwa, to też wpadłam na pomysł wykorzystania kilku z nich do mojego farszu. Farsz prosty : Feta, czosnek i zielona papryka odrobina tymianku, pieprzu i gotowe. Receptura na ciasto też nie jest jakoś super skomplikowana. Zatem do dzieła.
Składniki na 1 bochenek :
500 g mąki pszennej chlebowej
8 g suszonych drożdży lub 16 g świeżych
260 ml mleka lekko ciepłego
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Farsz :
100 g fety
1/2 zielonej papryki
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki tymianku
szczypta czarnego pieprzu
Ponadto :
1 łyżka syropu trzcinowego Diamant
1 łyżka czarnego sezamu
Wykonanie :
1.Suche składniki : Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukiera następnie wsypujemy drożdże suche (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn).
2.W środku robimy dołek, wlewamy podgrzane wcześniej mleko(nie może być zbyt gorące a na pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie.
3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy je oliwą by uniknąć wyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
4.Po wyznaczonym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm.
5. Farsz: czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą dodajemy do fety i dodajemy przyprawy : tymianek,pieprz. Mieszamy. Paprykę myjemy i usuwamy białe błony ewentualnie pestki. Kroimy na drobną kostkę. Łączymy paprykę z fetą odstawiamy.
5.Na jedną połowę koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 3 cm wolnego od brzegu. Nakładamy drugą część ciasta i formujemy ładny owalny lub okrągły bochenek. Brzegi należy posmarować wodą,. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Bochenek ułożyć na blaszce. Posmarować syropem i obficie posypać sezamem, choć można to pominąć.
Pozostawić na ok.20 minut do ponownego wyrośnięcia .
5. Chlebek pieczemy 30 minut w 200 st C.
Pomysłowo wykorzystałaś to co zostało.
OdpowiedzUsuńI ja nie lubię marnować żywności.
Extra!wypróbuję��
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na nie marnowanie żywności! I na pewno jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością przepyszny! Nigdy nie słyszałam o chlebie z farszem, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajnie to sobir wymyslilas, z chęcią bym spróbowała takiego chleba :-)
OdpowiedzUsuńChleba z farszem jeszcze nie robiłam. Ciekawy pomysł. :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, ten farsz bardzo mnie intryguje :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, pięknie się prezentuje tan chlebek ��
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym farszem :) Chleb musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJa niestety nie mam ręki do chleba, a szkoda.. Z chęcią zrobiłabym ten z Twojego przepisu, wygląda przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuń