Nie warto planować... Wybaczcie moi drodzy, że kazałam wam ponad miesiąc czekać na nowego posta, ale jakoś się wcześniej nie złożyło i miałam jeszcze kilka innych absorbujących rzeczy do wykonania. Już po świętach, więc zapewne będę miała trochę więcej czasu na pisanie i tworzenie nowych smakowitości. Dzisiaj póki co w ramach rekompensaty przedstawię wam moją wizję bardzo mocno osadzonego w klimacie świąt ciasta z orzechami. Ciasto ma formę przekładańca i wykonane jest na bardzo stabilnym kremie i kawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie wyraziste i charakterne ciasta ze smakiem to będzie to prawdziwa gratka dla was. No chyba na tyle pisaniny tytułem wstępu i zapraszam do lektury przepisu.
5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski i miksujemy ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Następnie cały czas ubijając wlewamy wrzątek wymieszany dokładnie z kawą oraz dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż masa zbieleje i będzie puszysta. Do masy przesiewamy obie mąki i kakao dodajemy je partiami miksując na najniższych obrotach i tylko do rozprowadzenia i wmieszania suchych składników do masy. Wylewamy na blachę i rozprowadzane równomiernie . Biszkopt pieczemy przez 12 minut w 170 st C. Wyjmujemy i studzimy. Nasączamy biszkopt wcześniej przygotowanym ponczem . Kroimy biszkopt na pół. Możecie skorzystać ze sposobu pokazanego na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=JGssjwG25Rc , u mnie zawsze się sprawdza w przypadku dzielenia biszkoptu na równe porcje.
6. Na pierwszej połowie rozprowadzamy masę migdałową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, tak by nasączona warstwa znajdowała się na dole. Na wierzchu rozprowadzamy drugą masę orzechową wyrównując i pokrywając boki ciasta. Wstawiamy ciasto na ok 1 godzinę do stężenia.
5.Stężałe ciasto oprószamy ciemnym kakao. Orzechy pistacjowe drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Dodatkowo do dekoracji posypujemy ulubionymi dodatkami u mnie czekoladowe kamyczki i posypka cukrowa w kształcie płatków śniegu.
#Beko #ciastojakzobraka
Składniki:
Biszkopt :
4 jajka (L)
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
140 g cukru
3 łyżki wrzącej wody
10 g kakao ciemnego holenderskiego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na poncz:
6 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki wody
2 łyżki likieru czekoladowego
Na masę orzechową z migdałami :
100 g migdałów
100 g mleka w proszku
50 g masła
2 łyżki ekstraktu migdałowego (można pominąć)
1 łyżka miodu akacjowego
Na masę orzechową :
40 g orzechów włoskich
60 g orzechów laskowych
100 g mleka w proszku
50 g masła
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ponadto :
50 g pistacji
1 łyżka ciemnego kakao
kamyczki czekoladowe
cukrowe płatki śniegu
cukrowe płatki śniegu
Wykonanie :
1. Orzechy prażymy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 St. C . Wyjmujemy i zawijamy w ściereczkę pocierając by pozbyć się skórki. Przestudzić i obrane orzechy laskowe oraz włoskie blendujemy na gładką masę. Podobnie postępujemy z migdałami.
2. Miękkie masło ucieramy na jasną masę i kiedy będzie puszyste dodajemy mleko w proszku miód oraz ekstrakt. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy do uzyskania jednolite konsystencji.
3. Masy migdałową oraz orzechową wstawiamy do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.
2. Miękkie masło ucieramy na jasną masę i kiedy będzie puszyste dodajemy mleko w proszku miód oraz ekstrakt. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy do uzyskania jednolite konsystencji.
3. Masy migdałową oraz orzechową wstawiamy do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.
4. Powidła śliwkowe łączymy z wrzątkiem oraz likierem. Poncz ma być lejący więc jeśli wasze powidła są gęste dodajcie więcej wody lub likieru w zależności od preferencji.
5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski i miksujemy ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Następnie cały czas ubijając wlewamy wrzątek wymieszany dokładnie z kawą oraz dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż masa zbieleje i będzie puszysta. Do masy przesiewamy obie mąki i kakao dodajemy je partiami miksując na najniższych obrotach i tylko do rozprowadzenia i wmieszania suchych składników do masy. Wylewamy na blachę i rozprowadzane równomiernie . Biszkopt pieczemy przez 12 minut w 170 st C. Wyjmujemy i studzimy. Nasączamy biszkopt wcześniej przygotowanym ponczem . Kroimy biszkopt na pół. Możecie skorzystać ze sposobu pokazanego na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=JGssjwG25Rc , u mnie zawsze się sprawdza w przypadku dzielenia biszkoptu na równe porcje.
6. Na pierwszej połowie rozprowadzamy masę migdałową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, tak by nasączona warstwa znajdowała się na dole. Na wierzchu rozprowadzamy drugą masę orzechową wyrównując i pokrywając boki ciasta. Wstawiamy ciasto na ok 1 godzinę do stężenia.
5.Stężałe ciasto oprószamy ciemnym kakao. Orzechy pistacjowe drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Dodatkowo do dekoracji posypujemy ulubionymi dodatkami u mnie czekoladowe kamyczki i posypka cukrowa w kształcie płatków śniegu.
#Beko #ciastojakzobraka
Wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, kiedyś muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, choć pistacji nie lubię. Ale przepis ciekawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie, prezentuje się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, do zanotowania i spróbowania.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a ja lubię eksperymentować z ciastami. Chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, notuję przepis! :D
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com-zapraszam:D
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuń