Przeglądając ostatnio zapasy mrożonych owoców sezonowych natrafiłam na całą porcję wiśni. Wiśnie to te owoce, które obok porzeczek, tudzież agrestu nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Wracam myślami do tamtych beztroskich lat i czuję się wspaniale. Dzisiaj co prawda mamy małą działkę przy naszym mieszkaniu, ale jakoś wiśni jeszcze się nie doczekaliśmy, ale kto wie..., z pewnością na wiosnę o tym pomyślę. Tyle sentymentów... Do rzeczy.
Jak zapewne wiecie serniki to jedne z tych sztandarowych wypieków, które regularnie pojawiają się na blogu. Dzisiaj kolejna odsłona z migdałami i przepysznym wierzchem. Idealny na święta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny.
Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy.
Zapraszam.
Jak zapewne wiecie serniki to jedne z tych sztandarowych wypieków, które regularnie pojawiają się na blogu. Dzisiaj kolejna odsłona z migdałami i przepysznym wierzchem. Idealny na święta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny.
Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy.
Zapraszam.
Składniki :
Na sernik :
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g śmietanki 36%
4 jajka duże
160 g masła
130 g miałkiego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
60 g budyniu śmietankowego
15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego)
20 g gęstej pasty migdałowej z tego przepisu lub kupnej
Na wierzch :
200 g mrożonych wiśni lub takich z kompotu
30 g ciemnego cukru trzcinowego
200 ml wytrawnego wina (u mnie Vermut Rosso)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
1. Ser mielimy a następnie łączymy z kremówką . Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy. Wlewamy likier lub olejek. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach.
2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy pastę migdałową i mieszamy ją z całością
3. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę .
4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu.
5. Sernik pieczemy w 160 st C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku uchylając drzwi. Po wystudzeniu wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej.
6. W czasie pieczenia sernika przygotowujemy wiśnie, które układamy w rondlu i zasypujemy cukrem. Gdy zaczną się gotować wlewamy wino, sok z cytryny i mieszamy. Na małym ogniu gotujemy całość do odparowania płynu. Masa ma się zredukować i wyraźnie zagęścić. Pod koniec dodajmy żelatynę i gotujemy minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzony sernik wykładamy wiśnie i posypujemy podprażonymi lub surowymi migdałami.
Pyszny wypiek w sam raz na świąteczny stół gotowy.
Przepis super.Kocham serniki. Na pewno zagości do kawki na święta w moim domu.:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i chyba uda mi się to samemu wykonać. Przepis nie wydaje się trudny :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Trafi do przepiśnika na 100 procent :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Niestety w Kanadzie znaleźć twaróg to jak trafić 6 w totka :(
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie :) Wiśnie uwielbiam a z senikiem muszą smakować wprost wybornie :)
OdpowiedzUsuńZa likierami nie przepadam, ale w serniku chętnie bym skonsumowała ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, Twój wygląda pysznie!! I ten cudny kształt, idealny na świąteczny stół! :)
OdpowiedzUsuńskąd masz taką fajną foremkę?
OdpowiedzUsuńJakie bogactwo kompozycyjne! Widać, że masz sentyment do serników :)
OdpowiedzUsuńPiękne :D
OdpowiedzUsuń