Idealne ciasto na weekend powinno być lekkie, ale i smaczne. Dzisiaj proponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku jest jego puszysta konsystencja oraz cytrusowy smak, który dobrze komponuje się z bananami. Wykonanie ciasta jest szybkie,a ciasto nie przysparza kłopotów podczas pieczenia, pomimo użycia mąki ryżowej. Przepis świetnie sprawdza się w sytuacjach, gdy zostają wam same białka do wykorzystania. Zatem zapraszam was do spróbowania i przetestowania przepisu.
Składniki :
3 białka
szczypta soli
0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
0,5 szklanki mąki ryżowej
skórka starta z jednej limonki
sok z połowy limonki
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Ponadto :
1 banan dojrzały
sok z limonki lub cytryny
2 łyżki rodzynek
4-5 sztuk suszonych moreli
Wykonanie :
1. Limonkę sparzyć we wrzątku i porządnie wyszorować. Zetrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Sok wycisnąć i zalać skórkę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Zmniejszyć obroty miksera i ubijać białka dodając po 1 łyżce cukier wymieszać do rozpuszczenia.
3. Mąkę przesiać z proszkiem oraz sodą i delikatnie dodać do białek mieszając szpatułką.
4. Do ciasta dodać skórkę z sokiem z limonki oraz wlać olej. Wymieszać delikatnie jedynie do połączenia inaczej piana zacznie opadać.
5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i oprószyć bułką tartą. Dno keksówki wyłożyć pokrojonymi plastrami banana (ok. 2 cm grubości), skropić sokiem z cytryny lub limonki a następnie posypać rodzynkami i posiekanymi w paski morelami. Na tak przygotowany spód równomiernie rozłożyć ciasto.
6. Ciasto pieczemy w 180 st C przez 30 minut.
7. Po wystudzeniu ciasto wywracamy na paterę do góry nogami zdejmując delikatnie papier. tak by banany i bakalie znalazły się na wierzchu. Wierzch oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz