Od czasu do czasu mam ochotę na "coś" słodkiego, ale i również nie przesadnego. Dziś pragnę zaprezentować domowej roboty trufle czekoladowe, z odrobiną procentów . Nie są to klasyczne czekoladki, ale smakują równie wyśmienicie. Zatem nie pozostało mi nic innego jak zaprosić was do fascynującej wyprawy do świata czekoladowej rozkoszy.
Składniki: (na ok 25 sztuk):
75 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
100 g twardej czekolady gorzkiej
2 łyżki rumu 70 % opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego
do dekoracji posypka czekoladowa
Wykonanie:
1. Masło ubić na puszysty krem, dodając przesiany cukier puder oraz żółtko. Składniki połączyć do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zostawić do przestudzenia.
3. Ostygniętą czekoladę połączyć z kremem maślanym mikserem na małych obrotach. W trakcie dodając rum lub aromat, Masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
4. Nabierać małe porcje masy, zwilżonymi dłońmi formować małe kulki.
5. Obtoczyć w posypce i wstawić ponownie do lodówki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz