czwartek, 25 lutego 2016

Trufle czekoladowo - rumowe

Od czasu do czasu mam ochotę na "coś" słodkiego, ale i również nie przesadnego. Dziś pragnę zaprezentować domowej roboty trufle czekoladowe, z odrobiną procentów . Nie są to klasyczne czekoladki, ale smakują równie wyśmienicie. Zatem nie pozostało mi nic innego jak zaprosić was do fascynującej wyprawy do świata czekoladowej rozkoszy. 







Składniki: (na ok 25 sztuk): 

75 g masła 
50 g cukru pudru 
1 żółtko
100 g twardej czekolady gorzkiej
2 łyżki rumu 70 % opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego 
do dekoracji posypka czekoladowa

Wykonanie: 

1. Masło ubić na puszysty krem, dodając przesiany cukier puder oraz żółtko. Składniki połączyć do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy. 
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zostawić do przestudzenia. 
3. Ostygniętą czekoladę połączyć z kremem maślanym mikserem na małych obrotach. W trakcie dodając rum lub aromat, Masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 
4. Nabierać małe porcje masy, zwilżonymi dłońmi formować małe kulki.
5. Obtoczyć w posypce i wstawić ponownie do lodówki. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz