Po dłuższej przerwie od blogowania wracam do Was, bo przyznam że bardzo mi tego brakowało. Dzisiaj przepis bardzo prosty, ale jakże efektowny. Ciasta ucierane to jedne z tych, które najbardziej lubię robić. Babki bywają kapryśne, ale ta jest nade wszystko jest wyjątkowo puszysta, i wierzcie na słowo mega aromatyczna. Dla wielbicieli migdałów, lub marcepanu, słodkich i puszystych ciast będzie to wypiek idealny. Babkę dekoruje aksamitna polewa z białej czekolady oraz posypka z prażonych migdałów i solonych pistacji.
Składniki :
2 duże jajka
2 żółtka
300 g cukru
500 g mąki
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml likieru amaretto
220 g masła lub margaryny
szczypta soli
300 ml mleka 2% lub 3,2 %
Ponadto:
80 g białej czekolady
2 łyżki masła
prażone migdały (garść)
8-10 szt solonych pistacji
Wykonanie :
Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej.
1. Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Białka oddzielić starannie od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem a następnie połączyć z przestudzonym tłuszczem. Dodać likier i wymieszać.
2. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę a następnie partiami łączyć z cukrem by otrzymać lśniącą i gęstą pianę. Delikatnie w dwóch partiach połączyć pianę z masą żółtkową
3. Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie starannie połączyć naprzemiennie z mlekiem i masą jajeczną ucierając na niskich obrotach lub łyżką drewnianą.
4. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę *(u mnie z kominem). Piec w 160 st C przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka.
5. Przygotować polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę wcześniej posiekaną na mniejsze kawałki. Dodać do jeszcze lekko ciepłej masy masło i połączyć. Migdały uprażyć na suchej patelni i posiekać razem z solonymi pistacjami.
6. Wystudzony wypiek polać z wierzchu polewą i posypać orzechami.
Smacznego.
Bardzo lubię tę babkę, jako dodatek do kawy lub herbaty. 😊
OdpowiedzUsuńOj tak! do herbaty idealna. Chodź przyznam, że znika w takim tempie że ledwo zdołałam zrobić zdjęcia.
UsuńWłaśnie tym wypiekiem mi przypomniałaś, że w prostocie tkwi siła! Cudowna babka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję miło mi :)
UsuńNo pięknie to wszystko wyszło - migdały na pewno na plus i dodają smaku :)
OdpowiedzUsuń