Yum
Sezon truskawkowy w pełni więc czas na sernik z truskawkami. Ciasto powstało z myślą o prezencie z okazji Dnia matki ale dotąd nie znalazłam czasu by się nim z Wami podzielić. Sernik jest kremowy, delikatny nie za słodki. Spód z herbatników dodaje ciekawej faktury. Zwieńczeniem całości jest lekki i mocno truskawkowy mus. Delicja wśród serników, Zapraszam do degustacji.
Składniki :
Na spód:
ok. 200 g ciasteczek typu herbatnik
Ok. 100 g roztopionego i przestudzonego masła
Na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
125 ml śmietany kremówki 36%
2 całe jajka
3 łyżki soku z cytryny
Skórka otarta z połówki cytryny
140 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
Na mus truskawkowy:
500 g truskawek
125 g śmietanki kremówki
1 opakowanie galaretki truskawkowej
200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wykładamy zmiksowanymi ciastkami z masłem. ( masa ma mieć konsystencję mokrego piasku) lekko dociskając.
2. Wszystkie składniki na masę serową / umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. W tym czasie także przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w 200 ml gorącej wody.
3. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Odstawić do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia inaczej mus spłynie jeśli wylejemy go na ciepłą masę.
4. Truskawki blendujemy na gładki mus. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , łączymy mus truskawkowy z ubitą kremówką oraz wlewamy do masy przestudzoną wcześniej galaretkę która powinna na tym etapie być płynna. Całość wymieszać szpatułką jedynie do połączenia. Wylać na schłodzoną masę serową wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po schłodzeniu poukładać na górze masy truskawki pocięte na plasterki , wciskając je lekko do masy, Udekorować wg upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz