Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe Taco z wiosennymi dodatkami i guacamole

Ostatnio w mojej kuchni dominowały brązy, beże i szarości. Wiosna tuż, tuż więc postanowiłam wprowadzić też taki klimat do mojej kuchni. Dzisiaj propozycją, którą pokochają dzieci. To też doskonały pomysł na przemycenie mnóstwa zdrowych rzeczy w jednym daniu. Klasyczne taco, kojarzone są z rodzimą kuchnią meksykanów, przygotowane są z placków tortilla. U mnie czyste szaleństwo, bo zaczerpnęłam jedynie nazwę na wspomnienie samej formy tej przekąski. Małe złożone na pół i dosyć cienkie placuszki u mnie zrobione są na bazie marchewki. W cieście spoiwem jest białko oraz dla podkreślenia smaku starty twardy ser cheddar. 

Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa kapusta, białe kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka , i zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań. 









Składniki : 

Na ciasto : 

2 średnie marchewki 
35 g startego cheddara 
1,5 cm świeżego korzenia imbiru 
2 białka średnie 
3 łyżki mąki ryżowej

Dodatki : 

Na guacamole : 
1 dojrzałe awokado 
sok z połowy limonki 
szczypta soli morskiej 

Przybranie : 
Świeża sałata 
kilka rzodkiewek 
kiełki rzodkiewek 
pół żółtej papryki 
pomidorki koktajlowe
szatkowana kapusta czerwona 
1 szalotka 

Wykonanie : 

1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy imbir. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy dwa białka i mieszamy. Dodajemy starty ser twardy dojrzewający np, Cheddar lub parmezan. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ryżową. Formujemy kulę. 
2. Na blachę piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Z masy przy pomocy małej łyżeczki do herbaty formujemy kuleczki. Kładziemy na blaszce i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Za pomocą małego wałka lub wąskiej szklanki, wałkujemy ciasto na cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru i pieczemy placki w 200 st na funkcji grill lub grzanie górne na najniższym stopniu piekarnika., przez 12-13 minut. 
3. Po wyjęciu z piekarnika czekamy minutę i przekładamy placki wkładając je do wąskiej szklanki tak by zachowały kształt charakterystyczny dla tacos. 
4. W tym czasie przygotowujemy guacamole. Awokado wydrążamy do miski i gnieciemy widelcem dodajemy sok z limonki i szczyptę soli. Gotowe. 
5. Po wystudzeniu spód smarujemy  guacamole i przybieramy dodatkami. 

Przekąska gotowa. 

Komentarze

  1. Mam mąkę ryżową z którą od roku nie wiem co zrobić :) Dzięki, lecę po marchewki i będę testować :). PS czy może być zwykły ser żółty, typu gouda

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka wciąż mnie nie przekonuje, kocham ją tylko nieprzetworzoną :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje się proste :) Jeszcze nie robiłam taco, zawsze kupowałam gotowe, ale z tym przepisem wydaje się bardzo łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach! Jakie pyszności, mogłabym zjeść mimo tak później pory:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooooo Mamuniu jak to pysznie wygląda, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszotkaaaaaaaaa. Przyznam szczerze że nigdy jeszcze nie jadłam Taco i koniecznie muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Same kolory już przyciągają. Zrobiłam się bardzo głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna wiosenna kolorystyka i na pewno bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  9. I taka wiosnę na talerzach lubimy

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko... Uwielbiam tacos! <3 Dawno nie jadłam i narobiłaś mi smaka :) Już chyba mam plan na weekendowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ jest kolorowo!
    Z jednej strony zachęca do spróbowania, a z drugiej strony tak pięknie wygląda, że szkoda jeść.
    Pięknie jestem zachwycona!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś w guście mojego chłopaka. Uwielbia takie mieszanki smaków 💋

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę przekazać przepis mężowi. U nas to on jest szefem kuchni ����

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają świetnie. Myślę też, ze to fajna propozycja do lunchboxa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Marchewkowe taco skradło moje serce! Na 100% przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczne danie.
    Wygląda kolorowo i zachęcająco.
    Chetnie takie zjem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie to wygląda, aż chce się to zjeść od razu i na miejscu :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten przepis jest rewelacyjny! Nigdy nie robiłam sama taco. Wszystko wygląda przepięknie, aż szkoda jeść :D Bardzo, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Och ! Jakie zdjęcia ładne i kolory aż chce się jeść ! To musi być pyszne ale chyba pracochłonne ?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mega lubię zjadać takie smakołyki, dlatego zapisuje przepis i jutro robie

    OdpowiedzUsuń
  21. O jak ja lubię takie pyszności! I kocham guacamole

    OdpowiedzUsuń
  22. Genialne. Dadaje do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam! ja ostatnio jadam zdrowo a przynajmniej staram się i to by mógł być jeden z moich posiłków :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Te tacos wyglądają genialnie i z cheddarem pewnie tak samo smakują! Jeatem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  25. Tak apetycznie, kolorowo i wiosennie ! Nie sposob nie nabrac apetytu, patrzac na takie zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak ja się cieszę ,że wiosna i zaczną się moje ukochane warzywa i owoce sezonowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie piękne kolorowe danie, nikt nie przejdzie obok obojętnie

    OdpowiedzUsuń
  28. Ohhhh, jak to wygląda pięknie! Pyszne na pewno! :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Aż czuć wiosnę. Lubię takie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  30. Apetycznie i kolorowo! Uwielbiam takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Oczywiście, że skuszę się na takie pyszności, takie kulinarne inspiracje mile widziane. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kopytka z zasmażaną śmietaną

Yum Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania.  Składniki :  1,5 kg surowych ziemniaków  sól  1 jajko  2 szklanki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania  330 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie:  1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.  2.Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto w misce.  3.Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale ni

Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns

Czym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko (L) 200 ml mleka  70 ml wody Na nadzienie :  5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru tr

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej 7 g drożdży

Pancakes w stylu amerykańskim

Zacznę dzisiaj wpis od pewnej anegdoty dotyczącej mojej rodziny, która nawiązuje do historii dzisiejszego dania. Mój mąż jest fanem USA i wszystkiego co z tym krajem się wiąże. Jako niereformowalny fan motoryzacji oraz nowych technologii od jakiegoś czasu stał się też fanem najpopularniejszych placków, czyli pancakes.  W sumie to takie mega puszyste i grube "wypasione" naleśniki. Odkąd je pierwszy raz przygotowałam jeszcze ani razu nie zrobiłam zwykłych naszych naleśników, bo dostałam zakaz.  Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach.  Ja jak zwykle odstaję od nich, bo preferuję zwykłe nasze naleśniki na cienkim cieście, bez proszku do pieczenia.  Pamiętam jak kiedyś na kanale kulinarnym oglądałam Paula Hollywood'a, który przygotowywał prawdziwe pancakes rodem z Ameryki. To co mnie przeraziło to ilość proszku do pieczenia, bo były to, aż 3 łyżeczki!!! :O, O zgrozo dla wszystkich żołądków, przełyków i ogólnie powiedziałab

Clafoutis z czereśniami

Dzisiaj chciałabym wam przybliżyć nie co klasyk kuchni francuskiej. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem świeżych czereśni. Już od dawna chodziło mi po głowie, ale jakoś nie miałam ani czereśni pod ręką ani też pomysłu na zrobienie tego ciasta, i trochę bałam się że będzie zbyt płaskie w smaku. Nic bardziej mylnego, baza którą stanowią jajka oraz mleko nadają wypiekowi dość ciekawą fakturę, która stanowi uzupełnienie do czereśni, które tutaj jednak grają pierwsze skrzypce. Każdy amator da radę zrobić takie ciasto, i nie trzeba co do tego jakiś wybitnych umiejętności. Trochę na pierwszy rzut oka baza przypominała mi hiszpański flan, a po upieczeniu konsystencja nie wiele odbiegała od tego by nazwać to jego francuską odmianą. Moja córka zjadła nie mal 3/4 ciasta tak jej smakowało.  składniki:  500 g czereśni wydrylowanych 125 g mąki typ 450/500 80  g cukru  20 g cukru z prawdziwą wanilią 300 ml mleka 3 jajka duże L 1 łyżeczka

Mrożony jogurt z owocami lata

Kochani, dzisiaj niezwykle modny deser w szczególności za oceanem, gdzie naprawdę robi karierę. Lubicie lody?, ale akurat liczycie kalorie i nie możecie zatopić się w kremowych gałeczkach, albo po prostu nie chce wam się co pół godziny wyciągać ich z zamrażalnika by pozbyć się kryształków lodu. No to dzisiaj nie bagatela gratka dla jednych i drugich. Mrożony jogurt grecki z mnóstwem sezonowych owoców. Serwowałam go w postaci cienkich bloczków, i wiecie co, jak na tak mało skomplikowany przepis, byłam zaskoczona efektem końcowym. Orzeźwiająca przekąska na deser w dodatku bez białego cukru. Zapraszam wszystkich fanów lodów do spróbowania. Składniki:  500 g jogurtu tupu greckiego 3 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny :  Owoce:  100 g borówki amerykańskiej  50 g malin 150 g świeżego mango  100 g moreli  Wykonanie :  1. Jogurt miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Formę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę równomiern

Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free)

Drodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie ciepłego bochenka zamkniecie w ok. 3,5 godzinach.  Polecam jak zwykle wszystkim.  Składniki na 1 duży bochenek :  500 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki lnianej (jeśli nie macie zmielcie w

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn

Koktajl banan-borówka amerykańska-len

Dzisiaj szybki wpis, który na instagramie  zapowiadałam bodajże przedwczoraj. Pożywny i odżywczy koktajl na bazie maślanki, bananów oraz borówki amerykańskiej. Pyszny i niesłodki, w sam raz na podwieczorek, śniadanie  czy nawet kolację. Dodatek lnu zagwarantuje wsparcie dla jelit oraz detoksykację organizmu. Często jadam ostatnio różne płatki czy też otręby i tym samym w moim jadłospisie  siemię lniane jest nie mal codziennym dodatkiem. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie lub nie możecie go jeść po prostu pomińcie ten składnik lub zastąpcie go np. ulubionymi orzechami. Głównie chodzi o nadanie faktury  oraz wzbogacenie składu koktajlu. Taki napój to doskonałe źródło energii i witamin. Dobry początek każdego dnia.  Składniki :  320 g bananów (ok. 3 sztuki)  125 g borówki amerykańskiej  3 łyżki siemienia lnianego  200 ml maślanki  Ponadto :  listki świeżej mięty  kwiaty jadalne do podania Wykonanie :  1. Owoce myjemy, banany obieramy i umieszczamy w ble

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sez

Łączna liczba wyświetleń