niedziela, 30 kwietnia 2017

Rabarbarowy przekładaniec

Wiosna, jak by nie patrzeć kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z pierwszymi sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam.




Składniki : 

Na biszkopt: 
3 jajka (L)
80 g mąki pszennej 
100 g cukru 
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na poncz : 
pół szklanki mocnej herbaty 

Na masę rabarbarową :
800 g rabarbaru 
110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego)
2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 
20 g mąki pszennej 
20 g skrobi ziemniaczanej 
175 ml zimnej wody 

Na masę śmietanową ; 
330 g śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru 
2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody
Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć 

Dodatkowo: 
3-5 sztuk maślanych herbatników 
świeża mięta do przybrania

Wykonanie : 

1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni i zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.'
2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić. 
3. Na biszkopt: Jajka starannie oddzielamy. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy otrzymamy sztywną pianę pojedynczo dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę oraz skrobię ziemniaczaną, Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Forma o wym. 33 x 20 cm ). Biszkopt pieczemy w 170 st C przez 20 minut, do suchego patyczka. 
4. Upieczony biszkopt studzimy i nasączmy ponczem z mocnej herbaty. 
5. Wylewamy tężejącą masę rabarbarową. 
5. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do śmietany, Wsypujemy proszek waniliowy i mieszamy. Wykładamy na stężałą masę. Schładzamy, Na koniec posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe. 




1 komentarz: