wtorek, 16 lutego 2016

PTASIA PIANKA NA BISZKOPCIE CZYLI :Pastelowa pokusa



Tęczowo -pastelowe kolory zawitały w mojej kuchni. Ciasto, które dzisiaj prezentuje jest fantastyczne i to z kilku powodów. Deser nie wymaga pieczenia, a i samo przygotowanie jest łatwe. Puszyste, lekkie i wbrew pozorom nie za słodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko.







Składniki : 

700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego 
ok. 3 łyżki cukru pudru 
4 opakowania galaretek ( u mnie : truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa,cytrynowa)
800 ml wody do rozpuszczenia galaretek 200 ml na każdą. 
małe opakowanie biszkoptów

Wykonanie: 

1.Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia, 

2. Mleko skondensowane wlać do wysokiego naczynia, ubić mikserem na wysokich obrotach dodając cukier puder. Ubijać do momentu powstania puszystej pianki . Piankę podzielić na 4 równe części.

3.Wymieszać kolejno każdą porcję pianki z tężejącą galaretką. 
Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć biszkoptami, Wylewać na przemian kolorową masę mleczną. Włożyć do lodówki na min, 1 godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz